دیونایزر چیست؟
دستگاه دیونایزر یا دستگاه آب خالص ساز برای تولید آب بدون یون و آب مقطر به کار می رود. امروزه با توجه به پیشرفت تکنولوژی و صنعت استفاده از آب خالص به مقدار زیادی افزایش یافته است. آب مقطر در انواع کیفیت های مختلف تولید می گردد و در دسترس مصرف کنندگان قرار می گیرد. صنایع مختلفی مانند شیمیایی، داروسازی، الکترونیک و دیگ های بخار فشار بالا از آب خالص یا آب بدون یون استفاده می کنند.
دستگاه دیونایزر دارای یک ستون کاتیونی و یک ستون آنیونی است. وظیفه ی ستون کاتیونی این است که تا همه ی مواد کاتیونی مانند پتاسیم، سدیم و منیزیم و ستون آنیونی همه ی مواد آنیونی شامل نیترات، کربنات، سولفات و سیلیکات را حذف نماید. این دستگاه به دو شکل اتوماتیک و نیمه اتوماتیک طراحی و راه اندازی می گردد.
انواع روش های تولید آب خالص:
آب بدون یون به سه روش تبادل یونی و از طریق رزین ها، الکترو دیونیزاسیون، فیلتراسیون غشایی تولید می گردد. در روش تبادل یونی یون های منفی با یون های هیدروکسید و یون های مثبت با یون های هیدروژن جایگزین می گردند. در روش الکترو دیونیزاسیون جریان الکتریکی به رزین های دستگاه فرستاده می شود ودوباره آن ها را زنده می کند. و در روش فیلتراسیون غشایی نیز از انرژی الکتریکی برای انجام فرایند استفاده می گردد و مواد شیمیایی کاربردی ندارند.
نکاتی در مورد نگه داری دستگاه دیونایزر
در زمان استفاده از این دستگاه می توانید با رعایت چند دستورالعمل عمر ستون ها و رزین های آن را افزایش داد. از آبی که سختی کمتری دارد، استفاده کنید زیرا در این صورت عمر رزین ها بیشتر می گردد. آب را به صورت ستونی وارد دستگاه کنید تا زمان و سطح برخورد با رزین ها افزایش یابد. رزین ها را در معرض جریان هوا قرار ندهید زیرا موجب خرابی آن ها می گردد.
مزایای استفاده از دستگاه دیونایزر
ویژگی ها و کاربردی بودن این دستگاه باعث شده است تا روز به روز استفاده از آن ها افزایش یابد. در زیر به برخی از مزایای آن می پردازیم:
⦁ از نظر اقتصادی به صرفه است.
⦁ آب خالص و بدون یون تولید می گردد.
⦁ انرژی زیادی مصرف نمی کند.
⦁ راندمان کاری را افزایش می دهد.
⦁ آب کمی مصرف می کند و هدر رفت آب بسیار کم است.
⦁ به هزینه ی زیادی احتیاج ندارید و جز کم هزینه ترین روش های تولید آب مقطر است.
نحوه ساخت دستگاه دیونایزر
دستگاه های دیونایزر در جنس های FRP و استنلس استیل به بازار عرضه می گردند. لوله کشی های آن از جنس گالوانیزه یا PVC است و اتصالات استانداردی دارد. تمامی سیستم دستگاه بر روی یک شاسی جای دارد. دارای یک پمپ ورودی جهت تامین آب لازم است. همچنین EC meter دیجیتال وظیفه ی کنترل هدایت الکتریکی را بر عهده دارد.
ستون های آنیونی و کاتیونی از جنس استنلس استیل فولادی و FRP دارای پوشش ضد اسیدی و قلیایی با دریچه ی بازدید مناسب هستند. این دستگاه جزء مقرون به صرفه ترین دستگاه های تصفیه آب به شمار می روند.