دستگاه دیونایزر چیست؟


دستگاه دیونایزر، دستگاهی شبیه به دستگاه آب شیرین کن صنعتی است که بسیار دقیق عمل می کند و آب مقطر خالص را تولید می نماید. این دستگاه را با نام دابل آر او- دابل RO هم می شناسند. دستگاه های دیونایزر در قیمت های مختلفی در بازار وجود دارد. می توان گفت دلیل این اختلاف قیمت ها به خاطر ساخت آن با ظرفیت آبدهی مختلف و کیفیت قطعات به کار رفته است.


اصطلاحا به آبی خالص گفته می شود که از آب مقطر خالص تر است. به عبارتی دیگر به آب بدون یون و یا آبی که با هدایت الکتریکی 1 میکروزیمنس گفته می شود که توسط رزین های دستگاه قابل تولید است. معمولا درجه خلوص آب حداکثر می تواند تا 0.056 میکرو زیمنس باشد.


دیونایزر ها چگونه ساخته می شوند؟


این دستگاه ها معمولا دارای چند ستون هستند که به صورت موازی یا سری در کنار هم قرار می گیرند. این ستون ها شامل ستون های کاتیونی و آنیونی می باشند که قادر هستند آب خالصی را با جریان الکتریکی 1 میکروزیمنس تولید کنند. ستون های کاتیونی دارای یون های پتاسیم، منیزیم و کلسیم و کاتیون های آنیونی دارای یون های نیترات، سولفات، کربنات، سیلیکات وکلرید می باشند. وظیفه ی رزین های دستگاه شناسایی و حذف آنیون ها و کاتیون های موجود در آب است.


لازم است بدانید که ستون های آنیونی و کاتیونی این دستگاه ها به صورت تک لایه،دو لایه وگاهی اوقات چند لایه ساخته می شود. انتخاب تعداد لایه ها بستگی به شرایط شیمیایی آب موردنظر دارد. دیونایزرها معمولا با توجه به نیاز مشتری، میزان سختی آب ورودی منطقه، ساعت کاری آن ساخته می شوند.


چگونه می توان کیفیت آب دیونایزر را بهبود بخشید؟


فاکتورهایی مانند ترتیب قرارگیری ستون ها، نوع رزین مصرفی، غلظت یون های درون آب، نوع چیدمان ستون ها، ترتیب قرارگیری ستون ها و میزان احیاکننده ی مصرفی رزین ها در عملکرد دستگاه نقش دارند.


کاربرد دستگاه های آب شیرین کن


در صنایع مختلف آزمایشگاهی، شست و شوی مدارهای الکترونیکی، داروسازی و تولید آب مقطر از دستگاه های یونایزر استفاده می شود. مواد به کار رفته در این دستگاه ها معمولا از جنس استیل، فایبرگلاس و کربن استیل استینلس می باشد.


منظور از احیای رزین دیونایزر چیست؟


رزین های به کار رفته در دستگاه های دیونایزر بعد از مدتی استفاده اشباع می گردند و نیاز به احیا دارند. به منظور احیای رزین ستون های کاتیونی از اسیدهایی مانند اسید سولفوریک، اسید کلریدریک و… و برای ستون های آنیونی از مواد باز هیدروکسید استفاده می شود.


در دستگاه هایی که فقط دارای ستون کاتیونی هستند، احیای آن ها با نمک طعام انجام می شود. در صورتی که از هر دو ستون کاتیونی و آنیونی ساخته شوند برای احیای آن ها از مواد اسید و باز استفاده می گردد. امروزه تکنولوژی تولید آب خالص در حال پیشرفت است و کارشناسان در تلاش هستند تا از روش های به روز، کم هزینه و پر بازده بهره ببرند.

به عنوان یک مثال می توان به ساخت دستگاه های آب شیرین کن صنعتی در زمینه ی آب های غیر قابل شرب و غیر شیرین اشاره کرد.