آب مقطر چیست؟
آب مقطر نوعی آب است که بر اثر فرآیند تقطیر ، در دستگاه آب مقطر گیری، ناخالصی های خود را از دست می دهد. در واقع ذرات معلق و گاز ها، با جوشانده و تقطیر شدن از آب جدا می شوند. این آب با توجه به میزان تقطیر، میتواند در حدود ۹۵ درصد خالص شود. این آب در مصارف خاص و مهمی مورد استفاده قرار می گیرد و میتوان گفت هیچ املاح معدنی در آن نیست.
موارد استفاده
استرلیزه کردن
تمیز کردن ظروف شیشه ای در آزمایشگاه
به عنوان حلال
آب بدون یون (آب دیونیزه)
آبی که یون زدایی شده است، را آب دیونیزه می نامند. طی فرآیند یون زدایی، یون های آب مانند سدیم، آهن، منیزیم، کلسیم و غیره از آن جدا می شوند. یون های موجود در آب دارای بار الکتریکی مثبت و منفی هستند، که به ترتیب به آن ها کاتیون و آنیون می گویند. روش های مختلفی برای دیونیزه کردن آب وجود دارد. مثلا می توان از ادتا به عنوان عامل کلاته کننده استفاده کرد.
تفاوت آب مقطر و آب بدون یون (دیونیزه)
آب مقطر که به وسیله دستگاه آب مقطر گیری به دست می آید فاقد املاح معدنی است و بیشتر برای شستشو در آزمایشگاه ها و بخش صنعتی استفاده می شود. آب دیونیزه، نسبت به آب مقطر خالص تر است و با استفاده از دستگاه دیونایزر به دست می آید و در رقیق کردن سرم ها استفاده می شود.
دستگاه آب مقطر گیری
دستگاه تقطیر یا دستگاه آب مقطر گیری، در طی فرآیند تبخیر، مواد معلق و ناخالصی ها را از آب جدا میکند و نوعی آب تصفیه شده، به نام آب مقطر ایجاد میکند.
در مواردی که استفاده از آب معمولی ممکن است سبب ایجاد واکنش های شیمیایی شود، به جای آن، از آب خالص شده استفاده می شود.
دستگاه آب مقطر گیری چگونه کار می کند؟
در دستگاه های آب مقطر گیری، آب وارد یک مخزن می شود و سپس با استفاده از انرژی الکتریکی این مخزن گرم شده و آبِ داخل آن بخار می شود. سپس به داخل کندانسور می رود و پس از اینکه سرد شد از خروجی دستگاه خارج می شود.
انواع دستگاه تقطیر
● دستگاه مقطر گیری یکبار تقطیر
● دستگاه مقطر گیری دوبار تقطیر
● دستگاه مقطر گیری خارجی
● دیونایزر
دیونایزر
به دستگاهی که، آب هنگام عبور از آن دیونیزه می شود، دیونایزر می گویند. کاتیون ها و آنیون ها، بیشترین ناخالصی آب را تشکیل می دهند. هنگامی که آب از دستگاه عبور می کند، یون های آب از آن جدا می شوند و آب تقریباً خالص می شود.
این دستگاه از دو فرآیند مجزا برای جدا کردن یون های کاتیون و آنیون از آب استفاده می کند. در این فرآیند که به آن تبادل یون می گویند، یون های کاتیون با یون هیدروژن و یون های آنیون با یون هیدروکسید جایگزین می شوند و به این طریق آب خالص یا آب دیونیزه به دست می آید.