تغييرات اقليمى و كاهش محسوس بارش در فصول مختلف، باعث كم آبي و در بعضى مناطق خشكسالي شده است. به دنبال آن، تامين آب شرب به يكى از دغدغه هاى روزمره و در برخى مناطق به چالشي بزرگ تبديل گشته است.
يكى از راه هاى عبور از اين بحران و چالش، شیرین سازی آب دريا و استفاده از آن جهت مصارف مختلف است.
روش هاى مختلفى در شیرین سازی آب وجود دارد. این روش ها به طور عمده به دو دسته حرارتى و غشايي تقسيم بندى مى‌شوند.


در هر دو روش با از بين بردن نمك و حذف املاح محلول در آب، محصول نهايي آب شيرين بوده و در موارد مختلف از قبيل كشاورزى، صنعتى، خانگى و … مورد مصرف قرار مي‌گيرد.
در روش هاى حرارتى كه از نام آن هم مشخص است با ايجاد حرارت، فرآيند حذف املاح محلول در آب و جدا سازي نمك انجام مى‌شود. در روش حرارتى از تكنيك هاى مختلفى همچون؛ تقطير فلش چند مرحله‌اى ، تقطير چند اثره ، تقطير فشرده سازي بخار و … می‌توان نام برد.


در روش هاى غشايي كه بر گرفته از رفتار طبيعت است، تكنيك هاى مختلفى همچون؛ شیرین سازی آب با اسمز معكوس ، شیرین سازی آب با نانوفيلتراسيون، شیرین سازی آب با الكترودياليز و … وجود دارند.
روش ديگرى هم در شیرین سازی آب وجود دارد كه به عنوان روش تركيبي از آن ياد مي شود. در اين روش با استفاده از تكنيك حرارتى و تكنيك غشايي، فرآيند شيرين سازي و حذف املاح محلول در آب اتفاق مى‌افتد.

کاهش سختی های آب


در رابطه با کاهش سختی آب، باید گفت؛ ميزان سختى آب به ميزان نمك انحلال پذير ، كلسيم ، منيزيم ، آهن ، آلومينيوم ، منگنز و روى موجود در آب بستگى دارد. هر چه ميزان اين املاح در آب بالا باشد سختى آب بيشتر است. از عمده مشكلات سختى بالاى آب عبارتند از:


⦁ هدر رفت مواد شوينده و كف زا


⦁ رسوب بستن ديگ هاى بخار و لوله ها


⦁ رسوب در پارچه و البسه به مرور زمان و شستشوى زياد


⦁ ايجاد لكه در ظروف پس از شستشو


⦁ ایجاد تاثيرات مخرب در بدن انسان


براى کاهش سختی آب روش هاى متفاوتى وجود دارد :


⦁ استفاده از آهك


⦁ استفاده از كربنات سديم


⦁ استفاده از هيدروكسيد سديم


⦁ استفاده از كربنات باريم


⦁ استفاده از فسفات سديم


⦁ استفاده از رزين هاى مبادله گر يون ها


به طور كلي سختى گيرى آب به صورت عمده با روش های زیر انجام می‌شود.


⦁ فيلتر كربن


⦁ اسمز معكوس


⦁ سختى گير مغناطيسي


⦁ سختي گير الكترونيكى


⦁ سختى گير رزينى


رزين هاى مهم عبارتند از: تامسونيت، ناتروليت، شابازيت، هارموتو، استيليت، بر بوسترات، پتيلوليت

نکات مهم درباره نگهداری از سختی گیر رزينى


سختي گير ها كه عمدتاً از سه بخش اصلي شير كنترلي ، مخزن نگهداري رزين و مخزن آب نمك تشكيل مي‌شوند، وظيفه حذف يون هاى كلسيم و منيزيم موجود در آب را به عهده دارند. در دستگاه هاى سختى گير ، فراينده سختى گيرى بر عهده رزين ها مي باشد. بهترين احيا گر رزين، نمك است. مخزن آب نمك موجود در دستگاه هاى سختى گير، وظيفه نگهداري و احياء رزين را بر عهده دارند.
به جهت حفظ عملكرد مطلوب و صحيح دستگاه سختى گير ، مي‌بايستى ميزان نمك موجود در مخزن آب نمك، به صورت مرتب كنترل و بررسي شود.