راه های کاهش سختی آب

سختی آب در اصطلاح علمی به نمک ها و ترکیبات محلول در آب گفته می شود. وجود نمک های انحلال پذیری مانند منیزیم، آهن، کلسیم، منگنز، آلومینیوم، روی و مواردی از این قبیل، موجب سختی آب می شود. حذف املاح محلول در آب موجب کاهش سختی آب خواهد شد. در ادامه برخی از روش های کاهش دادن سختی آب را بررسی کرده ایم.
کاهش سختی آب، فرآیندی بسیار ضروری و کاربردی می باشد. زیرا وجود برخی املاح در آب موجب بروز مشکلاتی می شود.

از مهمترین مشکلات آب های سخت می توان به موارد زیر اشاره کرد :


⦁ به وجود آب رسوب در دیگ های بخار و لوله ها


⦁ مسدود شدن مسیر خروجی آب در شیرآلات مختلف


⦁ کدر و لکه دار کردن ظروف پس از شستشو آن ها


⦁ رسوب کردن بر روی پارچه و لباس در اثر شستشوی مداوم


⦁ کف نکردن صابون و اسراف در مصرف مواد بهداشتی

همانطور که ملاحظه می کنید، سختی آب مسئله بسیار دردسر ساز می باشد. وجود املاح مضر بسیار در آب مشکلات بسیار جدی ایجاد می کند. به همین دلیل باید نسبت به فرآیند کاهش سختی آب، بسیار توجه شود.


روش های کلی کاهش دادن سختی آب کدامند ؟


روش های متنوعی برای کاهش سختی آب وجود دارد که اینجا به چند نمونه از رایج ترین و ساده ترین آن ها اشاره کرده ایم.


⦁ جدا کردن و حذف یون های کلسیم و منیزیم موجود در آب های سخت با استفاده از مواد شیمیایی


⦁ جایگزین کردن یون های کلسیم و منیزیم با یون سدیم، از طریق رزین های تبادلگر یون ها (زئولیت)


⦁ به کار گیری نیروی مغناطیس در حذف یون های محلول در آب


⦁ استفاده از روش های 1 و 2 به صورت همزمان و در ارتباط با یکدیگر
و …


کاهش سختی آب با استفاده از مواد شیمیایی


معمولا برای کاهش سختی آب از موادی مانند آهک، سدیم کربنات، باریم کربنات، فسفات سدیم و … استفاده می شود. به کارگیری این مواد موجب حذف یون های کلسیم و منیزیم موجود در آب های سخت می شود.
گاهی برخی از روش هایی که برای حذف یون های کلسیم و سدیم به کار برده می شود، نه تنها موجب کاهش سختی آب نمی شود؛ بلکه میزان سختی آب را افزایش نیز می دهند. به عنوان مثال به کار بردن آهک که معمولا به صورت آب آهک یا شیر آهک استفاده می شود، این ماده با گاز دی اکسید کربن آزاد موجود در آب واکنش می دهد. نتیجه این واکنش تولید کربنات هیدروژن کلسیم یا همان بی کربنات کلسیم می باشد. بی کربنات هیدروژن در آب انحلال پذیری بالایی دارد و همین امر موجب افزایش سختی آب می شود. برای همین توصیه می شود به جای آهک از سدیم هیدروکسید استفاده شود. این ماده تمام سختی های کربناتی و غیر کربناتی آب را از بین می برد.


بررسی سختی گیر آب چاه


سختی گیر آب چاه یکی از کاربردی ترین و مهمترین تجهیزات سختی گیری رزینی به حساب می آید. این تجهیزات در بسیاری از مناطق که سیستم تصفیه آب کامل نیست و امکان دسترسی به آب تصفیه شده شهری وجود ندارد، بسیار کاربردی می باشد. سختی گیر آب چاه نقش بسیار مهمی در فرآیند شیرین سازی آب دارد. در بیان ساده تر سختی گیر آب، نرم کننده جریان آب می باشد و موجب حذف رسوبات سخت و سنگین محلول در آب می شود.

اساس کار سختی گیر آب چاه، بر مبنای تبادل یون ها می باشد. به بیان دیگر یک یا چند نمونه از یون های موجود در آب سخت، با یون های رزینی جایگزین می شوند. به این ترتیب مشکل سختی آب برطرف می شود. جا به جایی یون هایی دارای بار الکتریکی مثبت هستند، مهمترین مرحله در رسوب گیری رزینی به حساب می آیند.