استفاده از آب شیرین کن صنعتی به دلیل نرسیدن آب بدون املاح به دست مصرف کننده ضروری است. نه آب تصفیه شده توسط تصفیه خانه¬ها کیفیت لازم را دارد نه آب¬های شور می¬توانند کاربردی در صنایع داشته باشند. لذا آ¬ب شیرین کن صنعتی امروزه کاربرد فراوانی دارد. فناوری به¬کار رفته در این دستگاه برای حذف املاح، استفاده از فیلتراسیون اسمز معکوس می¬باشد. یک پمپ قوی در دستگاه آب شیرین کن صنعتی وجود دارد که با پمپاژ قوی آب را از فیلترهای موجود در دستگاه عبور می¬دهد.

منافذ ریزی که در این نوع فیلتراسیون وجود دارند، املاح و آلاینده های موجود در آب را حذف می¬کنند. دلایل زیادی برای فولینگ یا گرفتگی ممبران آب شیرین کن صنعتی وجود دارد که باعث می¬شود ممبران کارایی لازم را نداشته باشد و موجب پایین آمدن راندمان، کاهش آب تصفیه شده و خراب شدن ممبران آب شیرین کن صنعتی می¬شود. در ادامه به عوامل فولینگ یا گرفتگی ممبران و نحوه رفع و افزایش عمر آن پرداخته می¬شود.

گرفتگی ممبران فولینگ یا گرفتگی ممبران آب شیرین کن صنعتی به دو دسته تقسیم بندی می¬شود. این گرفتگی می-تواند به صورت سطحی یا موقت باشد و به¬راحتی برطرف گردد و یا این¬که دائمی و جبران ناپذیر باشد و نتوان آن را رفع نمود. • گرفتگی سطحی و موقت به دلیل رسوبات معدنی و تشکیل بیوفیلم(Biofouling) بر روی سطح غشا ایجاد می¬شود.

گرفتگی دائمی که در آن سطح پلیمری غشا تغییر می¬کند و به دو دلیل تغییرات فیزیکی و شیمیایی به¬وجود می¬آید. تغییرات فیزیکی آب در اثر دما و فشار غیر استاندارد آب ورودی و تغییرات شیمیایی ایجاد شده در غشا به دلیل قرارگیری در برابر مواد اسیدی و بازی ایجاد می¬شود.

عوامل ایجاد کننده گرفتگی(Fouling) آلاینده¬هایی که در آب وجود دارند موجب فولینگ یا گرفتگی ممبران¬ دستگاه آب شیرین کن صنعتی می¬شوند. این فولینگ یا گرفتگی برای انتقال آب از ممبران مشکل ایجاد می¬نماید. عوامل گرفتگی در ممبران به شرح زیر می¬باشد. • ذرات معلق • رسوبات سیلیس • مواد آلی • کربنات کلسیم • میکروارگانیسم¬ها • گل و لای • اکسید فلزات مختلف مانند آهن، روی و… • قلیایی بودن

شست¬وشوی ممبران شناسایی نوع فولینگ یا گرفتگی ممبران آب شیرین کن صنعتی و شست¬وشوی شیمیایی آن با محلول¬ اسیدی، بازی و یا ترکیبی از آن¬ها انجام می¬شود. رسوبات غیر آلی مانند هیدروکسید، کربنات کلسیم و آهن را با محلول اسیدی از بین می¬برند. اکسیدهای فلزی، ذرات معلق، رسوبات سیلیس، میکروارگانیسم¬ها و سولفات قرار گرفته روی فیلتر ممبران توسط محلول¬های اسیدی شست¬وشو داده می¬شوند. مواد آلی هم با ترکیب شوینده های اسیدی و قلیایی حذف می¬شوند. به این عمل اصطلاحا CIP(شست¬وشوی غشا در آب شیرین کن صنعتی) گفته می¬شود.

مراحل شست¬وشوی ممبران به طور متوسط هر 9 ماه اقدام به شست¬وشوی فیلتر ممبران می¬شود. اگر این کار به وقع انجام شود، کیپ¬-شدگی ممبران که در اثر مواد مختلف به¬وجود آمده از بین خواهد رفت. علائم شروع این کار می¬تواند کاهش 10 تا 15 درصدی کیفیت آب تصفیه شده و مقدار آن باشد. ¬برای شست¬وشوی ممبران مراحل زیر طی می¬شود. • آماده سازی محلول • تخلیه ممبران از آب • وارد ساختن محلول شست¬وشو به مدار سیستم • نگه¬داشتن محلول حدود یک ساعت در مدار با خاموش کردن پمپ • پمپاژ مواد شوینده به درون ممبران • تخلیه تمام مواد از ممبران