صور این که استفاده از آب تصفیه شده فقط برای آشامیدن می باشد تصوری غلط است چرا که در بسیاری از صنایع برای این که بتوانند نتیجه ی مطلوب را دریافت کنند نیاز است تا آب را با بالاتری درصد خلوص تصفیه کنند. یکی از این دستگاه ها که می تواند این کار را برای ما آسان کند دستگاه دیونایزر می باشد.

معرفی دستگاه دیونایزر

همان طور که می دانید دست یابی به آبی با کیفیت و بدون مواد اضافی و املاح نه تنها برای مصرف انسانی از اهمیت بالایی برخوردار است بلکه در بخش های صنعتی هم به همان میزان اهمیت دارد. به همین دلیل امروزه استفاده از دستگاه دیونایزر را در اکثر صنایع می توان مشاهده کرد. در رابطه با دستگاه دیونایزر باید گفت دستگاهی که برای تهیه آب فوق خالص مورد استفاده قرار می گیرد.

آب فوق خالص را می توان آبی خالص تر از آب مقطر معرفی کرد. در واقع این نوع دستگاه ها را می توان نوعی آب شیرین کن صنعتی معرفی کرد که برای تصفیه آب در بخش های صنعتی مورد استفاده قرار می گیرد.

ساختار و نحوه عملکرد دیونایزر

در رابطه با ساختار دستگاه دیونایزر می توان گفت که این دستگاه ها از دو ستون تشکیل شده اند که برای تولید آب خالص مورد استفاده قرار می گیرند. در واقع آبی که از این ستون ها خارج می شود آب بدون بار می باشد. دو ستون در نظر گرفته شده به این گونه طراحی شده اند که یکی از آن ها ستون کاتیونی و دیگری ستون آنیونی می باشد.

در ستون کاتیونی از عناصری مانند پتاسیم، سدیم و آهن استفاده می کنند ولی در ستون آنیونی باید از عناصری با بار منفی استفاده کرد. به این ترتیب وقتی آب خام وارد این ستون ها می شود با جذب بار های منفی و مثبت بی بار می شود. در واقع این کار توسط رزین های مبادله یون که در دستگاه در نظر گرفته شده است انجام می گیرد.

در نحوه عملکرد رزین ها عوامل متعددی تاثیر گذار می باشد. برای مثال می توان به عواملی مانند غلظت یون های آنیون و کاتیون، ظرفیت رزین، نوع رزین، دمای آب وارد شده، میزان محلول احیاء کننده و … اشاره کرد.

به طور کلی عملکرد دستگاه دیونایزر را می توان به 4 مرحله دسته بندی کرد:

1_ عبور آب از پمپ برقی: عبور از این مرحله برای ایجاد فشار مثبت می باشد که با این کار تقریبا 99 درصد از ذرات میکروبی و 95 درصد از یون های موجود از آب جدا می شوند.

2_ ورود آب به کارتریج: در این مرحله آب با رزین کربن فعال می شود و تعویض یونی اتفاق می افتد که با این کار 5 درصد یون های باقی مانده، ذرات جامد و آلکالوئید ها نیز از بین می روند.

3_ تاباندن اشعه ماوراء بنفش: در این مرحله اشعه ماوراء بنفش را با طول موج 185 تا 254 نانومتر به آب می تابانند تا کار استریلیزاسیون و میکروب کشی کامل شود.

4_ فیلتراسیون: در مرحله آخر آب را از یک فیلتر غشایی عبور می دهند. قطر منافذ این فیلتر در حدود 0/22 um می باشد و می تواند تمام آنزیم ها و میکروب های موجود در آب را از بین برده و آن را آماده مصرف نماید.

کاربرد دستگاه دیونایزر

کاربرد دیونایزر ها را معمولا در مصارف صنعتی می توان دید. در صنایعی مانند کشاورزی، صنایع پزشکی، صنایع داروسازی، صنایع غذایی و … می توان استفاده از دیونایزر ها را مشاهده کرد. در صنعت پزشکی برای ساخت انواع تجهیزات مربوط به این حوزه می توان از این نوع دستگاه ها کمک گرفت. مشخص ترین مثال در این حوزه دستگاه دیالیز می باشد دستگاه دیالیز برای آن که بتواند مواد معدنی مورد نیاز را وارد خون کند ابتدا باید آن را در آب حل نماید. آب استفاده شده برای این کار آب خروجی از دیونایزر می باشد.

البته استفاده از دیونایزر ها محدود به این موضوع نمی باشد و در صنایعی مانند صنعت الکترونیک هم می توان کاربرد آن را مشاهده کرد. برای مثال در این صنعت برای شستشوی قطعات الکترونیکی و یا خنک کردن قطعات الکترونیکی حساس از آب خروجی این دستگاه ها استفاده می کنند.

در آزمایشگاه های داروسازی معمولا برای آزمایش انواع دارو ها لازم است از آبی خالص و بدون هیچ گونه ناخالصی استفاده کرد تا نتیجه آزمایش دقیق باشد. به همین دلیل می توان آب خروجی از دستگاه دیونایزر را بهترین گزینه در این حوزه معرفی کرد. علاوه بر این در آزمایشگاه ها برای شستشوی ظروف آزمایش نیز از این آب استفاده می کنند چرا که استفاده از آب ناخالص می تواند ذراتی را در این ظروف به جای بگذارد که می توانند نتیجه ی آزمایش را تغییر دهند.

کی از کاربرد های اصلی دستگاه دیونایزر در رابطه با دستگاه مهم و حیاتی دیالیز است؛ به طور کلی به این نکته توجه داشته باشید که فقط آبی که از این دستگاه خارج می شود برای دستگاه دیالیز مورد استفاده قرار می گیرد.

در نهایت با توجه به مطالب مهم و کلیدی که در رابطه با انواع خصوصیات و کاربرد های دستگاه دیونایزر خدمت شما به طور کامل بیان کردیم؛ شما می توانید با مراجعه به گروه صنعتی و بازرگانی دریا صنعت دستگاه تصفیه آب مورد نظر خود را با قیمتی مناسب و کیفیتی عالی از این مجموعه تهیه کنید.

ویژگی های دستگاه دیونایزر

دستگاه دیونایزر صنعتی در انواع مختلفی ساخته می شود. بسته به میزان ظرفیت خروجی و خلوص آب مقطر تولیدی به دسته های مختلفی طبقه بندی می شوند. برخی از دستگاه ها یک مرتبه و برخی دیگر دو مرتبه تقطیر می کنند و به این صورت درصد خلوص آب مقطر افزایش می یابد. بالطبع هر چه میزان خلوص آب مقطر افزایش یابد قیمت دستگاه آب مقطر گیر بالا تر می رود. اساس کار دستگاه آب مقطر گیری نیمه صنعتی بر مبنای حرارت دادن آب و تولید بخار می باشد.
با استفاده از نیروی الکتریسیته حرارت تولید می شود و آب موجود در مخزن تبخیر می شود. در ادامه بخار آب وارد بخش کندانسور دستگاه شده و آب مقطر خالص تولید می گردد. املاح در مخزن باقی مانده و بخار آب تولیدی که وارد بخش خنک کننده شده به صورت آب مقطر خالص خارج می شود.

برخی از دستگاه های آب مقطر گیری نیمه صنعتی به اسمز معکوس و سیستم یو وی مجهز شده اند. در این دستگاه ها با استفاده از اشعه یو وی آب ضدعفونی هم می شود و باکتری ها و ویروس های موجود در آب نیز از بین می روند.
دستگاه آب مقطر گیری نیمه صنعتی در آزمایشگاه ها و کارخانجات صنایع غذایی کاربرد فراوانی دارد. در حال حاضر به دلیل افزایش بیش از حد قیمت آب مقطر معمولا خرید دستگاه آب مقطر گیری نیمه صنعتی برای آزمایشگاه ها به صرفه تر می باشد.

تفاوت تصفیه آب صنعتی و دیونایزر

تفاوت عمده دستگاه دیونایزر نیمه صنعتی و آب شیرین کن صنعتی در میزان حذف ناخالصی ها می باشد. آلاینده های معدنی در آب آلوده در این دو یکسان فیلتر می شوند. ولی فرایندی به نام اسمز معکوس در آب شیرین کن صنعتی وجود دارد، که ویروس و باکتری را نیز از داخل آب حذف می نماید. در حالی که دیونایزر نیمه صنعتی آب را نرم می کند و یون های آب را کاملا می گیرد و عمل خالص سازی را به شدت انجام می دهد.

همانطور که می دانید آب شیرین کن صنعتی نقش بسیاری در از بین بردن سنگینی و طعم و بوی بد آب دارد. از آنجا که می دانید نیمی از مردم به دلیل نبود آب تصفیه شده دچار امراض مختلفی می شوند و آب نقش حیاتی در زندگی روزمره همه ما انسان ها دارد. پس می بایست به نحوه مصرف آن اهمیت دهیم. آب آلوده توسط آب شیرین کن صنعتی تبدیل به آبی خوشمزه و سبک برای تمامی مصارف روزمره می شود. درنتیجه میتوان به اهمیت وجود دستگاه آب شیرین کن صنعتی پی برد و تمام تلاش خود را برای تحقق این امر بکنیم. تا روزی برسد که آب آلوده ای برای انجام هیچ کاری در محیط زیست باقی نماند.